ДОКЛАД за наблюдение на СЕМ по повод отразяването на инцидента със състезателката по художествена гимнастика Цветелина Стоянова

Начало » НАДЗОР » ДОКЛАД за наблюдение на СЕМ по повод отразяването на инцидента със състезателката по художествена гимнастика Цветелина Стоянова
28 Юни 2016
Съветът за електронни медии взе решение да продължи наблюдението на медийното съдържание, свързано с инцидента със състезателката по художествена гимнастика Цветелина Стоянова, на заседание, проведено на 21.06.2016 г.

Обхватът на мониторинга включи програмите на търговските доставчици на медийни услуги – НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ, Б ТВ, ДАРИК РАДИО БЪЛГАРИЯ и програмите на националните обществени доставчици - БНТ 1, ХОРИЗОНТ и ХРИСТО БОТЕВ.

Целта му е свързана с изискванията на Закона за радиото и телевизията за личния живот и личната неприкосновеност при отразяването на случая, риска от вторична виктимизация и спазването на морално-етичните стандарти. Наблюдението включва информационни емисии новини и сутрешните блокове от в периода 17.06.2016 г. до 23.06.2016 г.

В резюме изводите от предишния доклад, публикуван на страницата на СЕМ:
Акцентирането върху личната драма в програмите Б ТВ и НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ, запълването на ефирното време в големи информационни предавания, оставя впечатление, че се преекспонира лична трагедия. От  разпространеното медийно съдържание трудно се разпознава принос към обществения интерес и се забелязва тенденция към създаване на нездраво любопитство. Б ТВ и НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ акцентират върху подробности около инцидента, но и личността на гимнастичката, които могат да се възприемат като аспекти, свързани със семейния й живот и здравния й статус. БНТ1 предоставя за разпространение информация (в емисии новини и сутрешен блок), която е  максимално щадяща личния живот, както и този на близките и роднините на състезателката.
При част от излъченото медийно съдържание се разпознава риск от вторична виктимизация на близките на момичето.

Продължилото наблюдение установи следното:
Темата за инцидента с гимнастичката продължава да присъства в медийното съдържание. В емисиите новини се разпространяват кратки информации за състоянието й с информационна цел.
Темата присъства многократно в сутрешните блокове. Сюжетната линия се разширява с информации, интервюта и репортажи от посрещането на националния отбор по художествена гимнастика на летището, а също така и от посещението на състезателките и техните наставници в болницата.
Започва разговора (в БНТ1, ХОРИЗОНТ и Б ТВ) на експертно ниво в няколко посоки:
Поставя се проблемът за границите при отразяването на лична трагедия, начините на показване на информацията от страна на медиите
Специалист коментира депресиите, стреса и суицидните намерения.

Изводи по наблюдавани програми:
БНТ 1, ХОРИЗОНТ и ХРИСТО БОТЕВ отразяват професионално случая без да търсят сензационност. При ДАРИК РАДИО БЪЛГАРИЯ няма навлизане в лично пространство. Новината е съобщена като факт в новинарски емисии.
НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ: Продължението на наблюдението потвърждава констатациите от първия доклад в посока на журналистическите стандарти.
Б  ТВ: В сутрешния блок продължава тенденцията за задаване на въпроси към гостите, чиито отговори носят информация за личния живот на гимнастичката Цветелина Стоянова и засилват мъката на нейните треньори и съотборнички. Продължението на наблюдението на предаването “Тази сутрин” по програма БТВ потвърждава констатациите от първия доклад  по отношение на етичните правила.