Прессъобщение

Начало » Новини
22 Март 2023
В Съвета за електронни медии се проведе дискусия на тема „Автоцензурата - проблем на българската журналистика?“.  Повод за разговора е последното проучване за свободата на словото на Асоциацията на европейските журналисти, което отчете в края на миналата година ръст на автоцензурата сред журналистите. Според данните в изследването, най-голям външен натиск върху репортерите оказват политици, държавни институции, икономически субекти и рекламодатели.
На дискусията присъстваха изтъкнати журналисти, сред които Златимир Йочев (bTV), Георги Любенов (БНТ), Миролюба Бенатова (TV1), Константин Вълков (Дарик), Диана Янкулова (БНР), Асен Йорданов (Биволъ), Снежана Тодорова (СБЖ), Илия Вълков (АЕЖ), Весислава Антонова, Калин Манолов, Спас Спасов (Платформа „За истината“). На срещата присъства и бившият председател на СЕМ доц. Георги Лозанов.
Председателят на СЕМ Соня Момчилова при откриването на форума заяви, че вярва „българските журналисти няма да изменят на мисията си и на основните задачи да преследват с всички средства и да отстояват истината. Задачата на регулатора е да бъдем гарант за това вие да работите спокойно, да работите свободно, да работите без натиск и без намеса.“
Водещи български журналисти и медийни експерти разговаряха за това до колко цензурата влияе върху автоцензурата и къде е по-силно проявена тя - в обществените или в търговските медии. Отбелязано беше, че много често  журналистите стават заложници на търговските отдели в медиите и  че по време на предизборна кампания всяко изказване може да се превърне в проблем за екипа и водещите. Работата в предизборните студиа е доста сложна за журналистите, особено като се имат предвид финансовите измерения на проблема. (Г. Любенов,  БНТ; Златимир Йочев,  БТВ)
Като екзекуция на медии определиха участниците в дискусията делата с непоносимо високи искове (slapp дела), каквито се водят например срещу „Биволъ“ и „Медиапул“. Констатирано бе, че проблемът е в структурата на функциониране на медиите в България. Те не се ползват с необходимата обществена защита и когато нарушат интереса на даден субект им се налагат  репресивни действия. (А. Йорданов „Биволъ“). За да се противостои на такъв натиск, преди години е съществувала идея за създаване на закон за медийните услуги, който да защити медиите от трите власти и бизнеса, но липсата на достатъчно солидарност и самоорганизация в журналистическата колегия е оставила проблема без последствия. А там сред „трите джунгли“ е и аудиторията, и плурализмът, и концентрацията на влияние. В тази посока трябва да се търси развитието на проблема (Г. Лозанов).
На финала Соня Момчилова призова медиите да не се превръщат в "бял шум" и да разчитат на СЕМ в подкрепа на изпълнение на професионалния си дълг, който очакваме да следват без самоограничения и страх.


Снимка 2
Снимка 2