Прессъобщение

Начало » Новини
15 Февруари 2024
На 15 февруари Съветът за електронни медии организира кръгла маса на тема „Децата и медиите“, в която участие взеха представители на Държавната агенция за закрила на детето, Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори – АБРО, Българската национална телевизия, Българското национално радио, Национална мрежа за децата, УНИЦЕФ България, Сдружение за споделено учене ЕЛА, психолози.
В рамките на събитието Сова Харис представи социологическо проучване за потреблението на медийно съдържание от деца. Проучването е по инициатива на Съвета за електронни медии, който за първи път възлага подобно мащабно изследване. То е реализирано в периода 6 – 19 ноември 2023 г. и обхваща 1305 деца на възраст 3-18 години; 1305 родители на деца на възраст 3-18 години; 230 родители на деца на възраст 0-2 години.
Резултатите от изследването показват, че най-масовият тип медия, която децата потребяват, е телевизията, като преобладаваща част от тях (67%) гледат телевизия всеки ден. Голям е делът на домакинствата (45%), в които телевизорът е включен дори и никой да не го гледа, което потенциално излага децата на медийно съдържание, независимо дали е ефективно или фоново. Най-често използваното електронно устройство от деца е смартфонът. Мобилните устройства като смартфон/ таблет/ компютър/ лаптоп се ползват за гледане на видеа (92%), гледане на филми и/или сериали (61%) и за чатове, писане с приятели (34%). Социалните мрежи (YouTube, Facebook, TikTok, Instagram) са най-често посещавани. 
Резултатите от изследването показват и че родителите не са достатъчно запознати със съдържанието, което потребяват децата им, независимо дали гледат телевизия, играят видео игри на конзола или играят на телефона или таблета си.
Повече за социологическото проучване може да намерите тук:


Прессъобщение
Прессъобщение


Анализ проучване Презентация