д-р Габриела Наплатанова - и.д. председател


Д-р Габриела Димитрова Наплатанова-Русева, журналист.
Назначена за член на Съвета за електронни медии с указ на президента Румен Радев от 9.05.2022 г.
Габриела Наплатанова има магистърска степен от ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски" , където завършва със специалност „Връзки с обществеността".
В същия факултет е хоноруван преподавател в периода 2015-2017 г.
Има обучения по програмите IREX и IVLP на Държавния департамент на САЩ и Европейския център за сигурност Джордж Маршал, участва в множество медийни програми на американската мисия в НАТО.
През 2019 г. защитава дисертация на тема „Управление на медийните ефекти и медийните операции по време на въоръжен конфликт " във ВА "Г.С. Раковски" факултет „Национална сигурност".
Започва професионалния си път от Нова телевизия през 1997. Част е от редакцията на „Новини и актуални предавания" в БТВ от самото създаване на телевизията през 2000  г.
Отразява интензивно теми, свързани с вътрешната и външната политика на България, проблеми в сферата на сигурността и отбраната, въоръжени конфликти на Балканите, Ирак и Афганистан.
Автор на няколко десетки документални проекти на външнополитически и военни теми, свързани с  НАТО, киберсигурността, защитата на данните и проблемите на бежанците.
През годините води няколко специални студиа на бТВ по теми свързани с отбраната и външната политика.
Носител на многобройни награди и отличия за журналистическата си работа и документалните си проекти в 25 годишната си телевизионна кариера.Галина Георгиева


Галина Георгиева започва кариерата си в „Нова Телевизия- Първи частен канал” ЕАД през 2003 г., първоначално работи за програма „Нова телевизия”, а впоследствие за реалити канала „Нова плюс”.
Има над 10 годишен опит в сферата на телекомуникациите. През 2010 г. се присъединява към „Нетера” ЕООД, където участва в екипа, стартирал платформата за спътникови телевизионни услуги в България. Развитието си продължава в „Телехаус” АД през 2017 г. Като част от бързоразвиващите се независими телеком оператори в България, идентифицира и въвежда иновативни пазарни предимства за услугите и продуктите на телеком пазара. Организира процесите на бизнес планиране, като създава и развива търговска политика. Занимава се с разработването на стратегии за позициониране на услуги и продукти на пазара, както и за откриване на нови канали за продажба. Ръководи процеса по ценообразуване на услугите и продуктите.
През 2019 е част от екипа на Дружеството за колективно управление в частна полза правата на продуцентите на звукозаписи и музикални видеозаписи и на артистите- изпълнители – „ПРОФОН”, Отдел Публично изпълнение.
Завършва Университет за Национално и Световно стопанство
От юли 2019 г. е член на Съвета за електронни медии.Пролет Велкова


Пролет Велкова е радиожурналистка с дългогодишен опит. Журналистическата и кариера започва в БНР като  водеща на предаването "Добър ден" /едно от първите публицистични предавания в националното радио/ и продължава в "Дарик радио" - една от първите частни радиостанции. Била е продуцентка и водеща на сутрешния блок "Дарик кафе", а после и на публицистичното предаване "Кой говори" - популярен дискусионен формат, чиито централни теми са политика, социални процеси, медии,образование, права.
 Била е главен редактор на "Дарик радио" от 1996 до 1998 - години на дълбоки обществено-политически промени в България. В този период журналистическият екип на "Дарик" мобилизира усилия в полза на демократизацията на българското общество, заради което се превръща в една от най-авторитетните и влиятелни медии на прехода.
Пролет Велкова е участник и инициатор на различни граждански активности през годините - била е член на УС на фондация "Отворено общество", учредител на фондация "Център за развитие на медиите", учредител и изпълнителен директор на фондация"Дарик". Подобно на журналистическата и работа, и гражданските и ангажименти са в областта на демократичните ценности, медиите, човешките права, образованието, екологията.
Избрана е за член на Етичната комисия в електронните медии в нейния първи състав.
Отличавана е с множество награди, най-ценни сред които са наградите от журналистическата колегия и граждански организации, като например: Голямата награда на медийния фестивал "Медиамикс" в Албена за политическо ток шоу; наградата "Златна ябълка" на Националната мрежа за децата за принос за благоденствието на българските деца; наградата "Героите" на най-голямата българска доброволческа платформа "Time Heroes" за популяризиране и подпомагане на доброволческите каузи.
Пролет Велкова е съавтор на книгата "Думите - разговори пред една сламена шапка по "Дарик радио". Книгата съдържа нестандартни интервюта с емблематични личности. Направени "на игра",на асоциативен принцип,интервютата разкриват в дълбочина емоционалния и ценностен свят на интервюираните.д-р Симона Велева


Д-р Симона Велева, юрист.
Избрана с Решение на Народното събрание от 5 май 2022 г. Симона Велева е доктор по конституционно право от ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“, където завършва специалност „право“. Понастоящем хоноруван асистент по медийно право и етика и авторско право в Американския университет в Благоевград.
Симона Велева е работила с различни медии, журналисти и организации, включително по проекти, свързани с етичното отразяване на деца в медиите, борба с дезинформацията, борба с езика на омразата и други.
Работила е като експерт към Висшия адвокатски съвет, като работата й включва подготовка на становища пред Конституционния съд, преглед на законопроекти и други актове, обявени за обществено обсъждане и внесени в Народното събрание и подготовка на становища по тях.
Работила е с множество организации като Българския дарителски форум, КНСБ, УНИЦЕФ и други по теми, свързани с права на човека, права на децата и право на изразяване. Под нейна редакция са излезли преводите на български език на Италианската, Испанската, Португалската конституции, сборник с практика на Федералния конституционен съд на Федерална република Германия, в неин превод излиза Основния закон на Германия. Експерт е към Международния фонд за дигитални права – Digital Freedom Fund.
Симона Велева е активен застъпник за глухите хора и за правото им на изразяване на мнение. Участва активно в работната група към Министерство на образованието и науката по изработването на Закона за българския жестов език (Обн. ДВ., бр. 9 от 2 февруари 2021 г.), като представлява организации на глухите хора пред Народното събрание при приемане на законопроекта. Наред с това работи по прилагането на закона и повишаване на достъпа на глухи лица до медии и медийни услуги и гарантиране правото им на изразяване на мнение.Соня Момчилова


Соня Момчилова има над трийсетгодишен опит в медиите, институционалния и копоративен PR.
В периода 1990 – 1994 г. е сценарист на студентска програма „Ку-ку“.. През 2000 г. е продуцент на новостартиращия сутрешен блок на Би Ти Ви „Тази сутрин“. По-късно става продуцент на предаването „Духът на здравето“ в същата медия, а през 2012 година заема поста Мениджър корпоративни комуникации на bTV. Работила e като редактор в Българската национална телевизия. Автор и водещ на радиопредавания в частните медии „Радио 99“ и радио „Експрес“.
Собственик на агенцията за пиар и реклама „PLAN C”.
Директор през годините на пресцентровете на Министерството на правосъдието, Министерството на вътрешните работи и на Министерството на транспорта и комуникациите, както и на пресцентъра на правителството  на Стефан Янев.
Продуцент е на предаването „О! Здравей!“ по BIT.
Автор на статии, анализи и коментари в редица печатни, и електронни медии.
Автор и преводач на художествена литература.
Носител на награди за литература, журналистика и заслуги в преговорния процес по присъединяването на страната ни към ЕС.
Продуцент на три документални филма.
На 28 юли 2021 г. е назначена от президента Румен Радев да довърши мандата (2021 – 2024 г.) на Ивелина Димитрова като член на Съвета за електронни медии.